Hoe leer je weer met elkaar spelen, als je dat gevoel alle twee in de loop der tijd een beetje bent kwijtgeraakt? Hoe creëer je weer overvloed tussen jullie?

Ergens in de overgang van een gewone relatie naar een spirituele relatie heb ik jaloezie achter me gelaten. Heerlijk vind ik het om te ervaren dat dat er niet meer is. Dat ik blij kan zijn voor mijn lief als hij het leuk heeft gehad met iemand anders, en dat hij blij kan zijn voor de verbinding die ik met iemand anders voel. Niet dat dat zo heel vaak voorkomt, maar het is heerlijk dat de mogelijkheid er voor ons alle twee ligt. En dat, als ik het er moeilijk mee heb, dat ik me onmiddellijk besef dat dat aan mijn eigen onzekerheid ligt. Omdat ik het de ene keer beter aan kan dan de andere. En we het daarover hebben.

Waarom zou ik mijn lief iets ontzeggen wat ik hem zelf niet kan geven. Alleen vanwege het feit dat ik niet iemand anders ben. En ook dat datgene wat mijn lief met mij heeft nooit hetzelfde kan zijn als datgene wat ik met iemand anders heb. Er is zo’n overvloed aan liefde tussen ons, dat het nooit als een tekort voelt als hij of ik nog liefde over hebben voor iemand anders.

Die overvloed is er omdat we elkaar niets ontzeggen. Omdat we niets verborgen hoeven te houden voor elkaar, we elkaars donkerste gedachten met elkaar kunnen delen. Al zijn donkere fantasieën en gedachten mag hij bij mij kwijt en andersom. Sommige zullen we misschien ooit in de praktijk brengen, andere niet, dat is niet waar het om gaat. Het kunnen delen, daarin zit de essentie, en juist daardoor is er zoveel vertrouwen gegroeid tussen ons.

Maar hoe doe je dat nou als die communicatie er niet is? Als intimiteit best wel een probleem is tussen jullie. Dat jij als man altijd wordt afgewezen als jij zin in seks hebt, en dat jij als vrouw je zo niet gezien voelt door je partner? En als je het alletwee heel lastig vind om over seksualiteit te praten? Als je alletwee zo enorm bang bent voor de afwijzing? Ik geef je graag een aantal voorbeelden van oefeningen die je samen kunt doen om hier een start mee te maken.

Oefeningen om te spelen:
Voor alle oefeningen geldt: neem er de tijd voor, zorg voor een goeie voorbereiding (bijvoorbeeld door even tien minuten te mediteren) zodat je er alle twee met je volle aandacht bij bent. Wacht met de woorden tot jullie samen besluiten dat de oefening is afgelopen. En dat geldt ook voor alle andere oefeningen.

Hoe dichtbij wil je iemand hebben?
Om mee te beginnen is een mooie oefening om tegenover elkaar te gaan staan, met een paar meter ertussen en alletwee te voelen hoe dichtbij jij bij de ander wil komen, of hoe dichtbij je de ander bij jou wil laten komen. Wil jij de controle of geef je de controle graag weg? Als jij een stap naar voren doet, blijft hij dan staan, gaat hij dan naar achteren, komt hij naar je toe? Voel wat het met je doet. Wat voel je als hij dichterbij komt, of juist verder weg gaat van je?

Oogcontact
Wat ik zelf een enorm krachtige oefening vind is een eye contact oefening. Ga daarvoor tegenover elkaar zitten, in eerste instantie met je ogen dicht. Neem even voldoende de tijd om je volledig op jezelf te focussen en doe daarna je ogen weer open. Kijk elkaar aan, en kijk of je geen conclusies kunt verbinden aan dat wat je voelt. Als je het contact met jezelf kwijt bent, kun je altijd weer even je ogen dicht doen en je ogen weer open doen als jij eraan toe bent. Doe dit zonder woorden. Je kunt er een timer voor zetten, maar fijner is om gewoon alle twee te voelen hoe lang dit prettig voelt voor jullie alle twee.

Variaties daarop
Op deze oogcontact oefening kun je ook nog allerlei variaties loslaten: bijvoorbeeld doordat, in de verbinding die er eerst moet zijn, een van jullie twee gaat staan en de ander blijft zitten. Degene die staat krijgt automatisch een meer dominante rol en degene die zit een meer onderdanige rol. Ook hier kun je mee spelen en ontdekken waar je je het meest comfortabel in voelt

Laat je leiden!
Een andere oefening die je zou kunnen doen is er eentje met leiden en volgen volgens de tantric dance methode. Laat je met een blinddoek om leiden. Dat kun je doen door samen te dansen op een stuk muziek wat degene die leid dan uitzoekt. Maar je zou het ook buiten kunnen doen. Een boswandeling met een blinddoek om is ook best een hele belevenis! (en met een zonnebril waarvan je de glazen zwart kleurt). Ook voor mannen heel goed om eens te ervaren hoe is het is om te leren vertrouwen op de ander!

Je mag alles vragen!
De koning/koningin is ook een mooie uitdaging: gedurende tien minuten mag degene die op dat moment de koning/koningin is alles aan de ander vragen over wat je fijn zou vinden dat diegene voor je zou doen. Hoe degene dat doet zal nooit precies zijn zoals jij het bedoeld had, maar kijk of je het kunt voelen als een geschenk aan jou en andersom. Je kunt hiermee iemand heel leuk uit de tent lokken door iets te vragen wat best wel spannend is. Alleen de vraag (mogen) stellen kan soms al een enorme bevrijding zijn! Je kunt altijd nee zeggen… en om dat te oefenen is een vraag die ver buiten je comfort zone ligt best wel heel goed.

Durf je letterlijk aan elkaars voeten te liggen?
Durf jij je aan hem over te geven en durft hij zich aan jou over te geven? Durft hij de vrouw in jou te eren en durf jij de man in hem te eren? Ik heb die oefening zelf een keer gedaan in een workshop en vond het heel mooi om te ervaren dat ik als vrouw echt mocht blijven staan terwijl er een man aan mijn voeten lag. En andersom vind ik net zo belangrijk: om echt te voelen dat die man voor mij zorgt en voor mijn veiligheid zorgt als ik me aan hem overgeef.

Praten over jullie relatie:
Als je voor samen praten nog een mooie oefening wil hebben: wekelijks, of twee keer per week, zou je elkaar tien minuten kunnen geven om iets te vertellen over hoe je jullie relatie ervaart. En dan tien minuten waarop de ander niet mag reageren en alleen maar mag luisteren. En jij alleen maar vertelt over hoe je iets ervaart en wat het met je doet, zonder de ander ergens van te beschuldigen. Zoiets zou je ook kunnen doen met wat je waardeert aan de ander, wat je mooi vind aan elkaar en wat je zo leuk vind aan elkaar. En ook daar zijn natuurlijk vele varianten op te bedenken. Als je er alletwee voor kiest om niets terug te zeggen en de ander volledig de ruimte geeft om te delen wat er te delen is kunnen er mooie dingen ontstaan!

Hoe geef ik een tantramassage?
Op mijn website onder oefeningen staat ook nog een stuk over hoe je elkaar een tantrische massage geeft met een hoop tips over waar je aan moet denken.

Lieve groet,
Petra