Ik geef zelf geen massages meer, maar omdat ik wel heel sterk geloof in de werking van een tantramassage heb ik mijn kennis en ervaring in het geven van massages samengevat in deze how-to. Zie het als een praatstuk wat jullie kan helpen om je dichter bij elkaar te brengen door te leren praten over wat je nodig hebt en wat je voelt. Evt help ik jullie graag om dat gesprek op gang te brengen; openheid in een relatie begint met kunnen praten met elkaar!

Een tantra massage geven en ontvangen, hoe doe je dat?

Intimiteit en aanraking… het is zo belangrijk en we hebben het allemaal nodig. Aanraking is de eerste vorm van vertrouwen die we krijgen als we geboren worden. Zonder dat kunnen we niet leven. Om angsten en oude patronen los te laten is het essentieel dat je kunt voelen dat je ze niet meer nodig hebt en dat je voldoende vertrouwen hebt om dat los te laten. Als je dat vertrouwen in jezelf ben kwijtgeraakt dan is een volledig veilige aanraking ervaren één van de manieren waarop je dat vertrouwen weer kunt gaan voelen.

 

Aanraking kun je, als je het volledig bewust doet en volledig in overeenstemming met de wensen en grenzen van de ander, nooit verkeerd doen.  Maar hoe doe je dat, bewust omgaan met aanraking?

Omgaan met grenzen, zowel van degene die de massage geeft als van degene die ‘m krijgt is essentieel in elke massagevorm, maar bij een tantra massage is dat, naar mijn idee, het volledige doel: in een veilige omgeving je laten voelen wat je lichaam wil in plaats van dat met je hoofd te bedenken. Ik vind het heel belangrijk om meer openheid te creëren over intimiteit, en om intimiteit en seks bespreekbaar te maken. Daarom deze ‘how to’ over tantra massage, die verre van een universele waarheid is, maar alleen een samenvatting van mijn kennis en ervaring over de manier waarop ik tantramassages heb gegeven. Ik doe het niet meer omdat ik er zelf niet blij meer van wordt om het te doen, ik voelde dat ik hierin  was ‘uitgeleerd’, maar ik deel wel graag mijn kennis hierover.

Een tantramassage geven:

Als je hiermee aan de slag gaat zorg dat dat je in alle gevallen in staat bent om de veiligheid van degene die jij de massage geeft te waarborgen. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan kun je het niet verkeerd doen. Mijn massages duurde altijd een uur. Daar zette ik geen wekker op, maar het kwam altijd zo uit. Hoe lang jij er de tijd voor wil nemen kun je van tevoren afspreken, het bewust reserveren van tijd ervoor helpt je wel om je focus op de massage te houden.

Begin altijd met een geprek!

Ga niet zomaar ergens beginnen, maar begin een massageritueel met de tijd nemen om het erover te hebben. Daarbij kun je dit document als praatstuk gebruiken. Lees het alletwee eens door en zet daarna de wekker om de ontvanger van de massage tien minuten te geven om uit te spreken wat je voelt, wat je ervaart en om heel duidelijk zijn of haar grenzen aan te geven. Vraag door als je twijfel voelt bij iemand. Twijfel creeert onzekerheid en door onzekerheid zijn grenzen niet duidelijk; met het risico dat je daar overheen gaat.

Met of zonder kleding?

Een tantramassage kun je op de naakte huid geven, maar dat hoeft natuurlijk niet. Voel wat veilig voelt voor jullie en ga geen grenzen over omdat je denkt dat het zo hoort. Je kunt uitstekend beginnen door te leren elkaar aan te raken met kleding aan en daarvan te genieten. Dat maakt het een stuk veiliger.

Hoe begin je?

Begin de massage altijd op iemands rug, daar zijn mensen minder kwetsbaar. Denk maar aan het spreekwoord: je kunt mijn rug op. Ook zitten er in de rug natuurlijk veel meer spieren dan op iemands buikzijde, en alhoewel een tantramassage niet specifiek bedoeld is om je spieren los te maken is dat wel een bijkomend effect: als je spieren ontspannen zijn, dan is je lijf ontspannen, en als je lijf ontspannen is, dan kan je hoofd even ‘uit’. Begin altijd bij het hartgebied, ook op de rug. Dat is voor de meeste mensen een veiliger gebied om te beginnen dan het gebied rond de nieren.

Hoe ga je zitten?

Ga naast iemand zitten, dat geeft je de ruimte om om iemand heen te bewegen en je geeft iemand anders de ruimte om anders te gaan liggen als dat beter voelt. Zelf zit ik vaak op mijn knieën, op één knie, of in kleermakerszit. Als je op een plek blijf zitten kun je nooit iemands hele lichaam bereiken. Wees dus niet bang om tussendoor van plek te wisselen. Als je als vrouw een massage geeft aan een man die een stuk groter is dan jij heb je dat ook wel nodig! Als man tussen de benen van een vrouw gaan zitten kan als heel intimiderend overkomen: je vraag dan meteen heel veel kwetsbaarheid van een vrouw en je ontneemt haar voor een deel haar bewegingsruimte. Niet doen dus!

Contact houden!

Als je de massage begint, zorg er dan voor dat je, tot je de massage afrond of je iemand vraagt om zich om te draaien, constant contact houdt met het lichaam van degene die je masseert. Als je meer olie nodig hebt, dan kun je altijd je onderarmen gebruiken om dat contact even over te nemen. Als je van plek wilt wisselen, dan kun je dat ook doet met een hand op de rug van degene die je de massage geeft. Blijf laag, dan kun je makkelijker je balans houden en val je niet om. 😉

Voeten, handen en hoofd

Vergeet iemands voeten niet! Je voeten zijn je’ grounding’ en houden je met beide benen op de grond. Iets dat ik zelf als zo belangrijk ervaar in alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Vergeet ook iemands handen en armen niet. Zoveel mensen ervaren hoe fijn het is als iemand je letterlijk weer even bij de hand neemt! Ook vinden heel veel mensen het fijn (ikzelf ook) als iemand mijn hoofd ook meeneemt in de massage. Aai een keer door iemands haar als je daar de ruimte voor voelt.

Welke olie?

Welke olie je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Zelf gebruikte ik een geurloze kokosolie omdat ik elke geur na verloop van tijd toch zat werd en omdat kokosolie niet vloeibaar is bij kamertemperatuur. Dan wat het dus niet erg als mijn bakje omviel, erg handig.😉 Hou er wel rekening mee dan sommige mensen een allergie of intolerantie kunnen hebben, bijvoorbeeld voor noten en dat dan een amandelolie niet geschikt is.

Hoe heftig mag het worden?

Een tantramassage kun je net zo heftig maken als er passend is bij de verbinding en de veiligheid die er tussen jou en degene die je de massage geeft is. Als je een massage geeft aan iemand die je niet goed kent, wees daar dan heel zorgvuldig in! Als gever ben je dienstbaar aan degene die de massage ontvangt. Wees je daarvan bewust. Ik koos voor een hele langzame aanraking omdat die het, naar mijn inzicht, makkelijker maken om nieuwe patronen in je hersenen aan te maken die je vertellen dat aanraking iets positiefs is, waar je volledig bij kunt ontspannen en dat intimiteit iets is waarin je van elkaar kunt leren en wat je helpt om (verder) te groeien.

Raak je wel of niet de geslachtsdelen van iemand aan en wat als er opwinding ontstaat?

Als je niet heel zeker weet of iemand er volledig ok mee is dat ook zijn of haar geslachtdelen worden aangeraakt, vraag het dan! Ga in ieder geval niet zomaar iets doen. Vanuit onduidelijkheid en dingen aannemen ontstaan misverstanden, en helemaal in intimiteit wil je die ten allen tijde voorkomen. Wees volledig open over wat je gaat doen en hoe de massage gaat verlopen. Ook daarmee kweek je vertrouwen.

En over opwinding tijdens een massage: dat mag er voor mij helemaal zijn, aan de kant van degene die de massage ontvangt. Zolang je als gever niet beïnvloed wordt door de opwinding die er bij de ontvanger ontstaat kun je doorgaan met de massage. Zorg er dan wel voor dat de spanning aangenaam is en blijft voor de ontvanger, dus pas je bewegingen erop aan.

Als je merkt dat er bij jezelf ook opwinding ontstaat kun je, naar mijn idee, maar een ding doen: eerlijk aangeven wat er bij jou gebeurt en de massage stoppen. Vertel wat je voelt en laat het van de ander laten afhangen of die de massage wil voortzetten. Soms is het uitspreken van iets al genoeg om de spanning weer weg te nemen. Heb het er in ieder geval over en maak het bespreekbaar. Voel je er in ieder geval niet schuldig over en probeer ook niet om het weg te drukken, vaak wordt het daar alleen maar erger van.

Een tantramassage ontvangen

Dat klinkt misschien als een heel overbodige vraag, maar ook hierover wil ik iets delen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden en wellicht een aantal vragen te beantwoorden. Zo kun je optimaal van de massage genieten.

Grenzen!   

Je grenzen durven aangeven is echt een eerste vereiste als je een tantra massage ontspannen wil ontvangen. En met grenzen aangeven is het een beetje een kip of het ei constructie. Een tantra massage helpt je om te voelen waar je grenzen liggen en om te ontdekken waar je grenzen liggen kan een tantra massage een mooie methode zijn. Ga een tantra massage dus nooit aan met iemand die je niet 100% vertrouwd.

Praten over intimiteit kan echt heel lastig en eng zijn als je dat niet gewend bent. Als ik zelf een tantramassage zou ondergaan, zou ik altijd iemand benaderen waarbij ik in ieder geval het gevoel heb dat ik alles tegen diegene kan zeggen. Zodat je zeker weet dat als er tijdens de massage iets gebeurt wat je niet fijn vindt, dat je dat dan durft aan te geven.

Laat je nooit aanpraten dat als er iets gebeurt dat jij niet fijn vind, dat dat erbij hoort. In een massage mag je jezelf uitnodigen om de rand van je comfortzone opzoeken, maar laat nooit iemand je overhalen om daar overheen te gaan. Leren ontspannen in aanraking leer je alleen maar als je ontspannen bent. Iedereen die die grenzen niet respecteert is bezig met zijn of haar eigen behoefte te vervullen en is niet volledig dienstbaar aan jou!

Leer je lijf dat aanraken fijn is

Hoe vaker jouw lijf ervaart dat je kunt ontspannen bij aanraking, hoe meer je hoofd dat (weer) gaat geloven. Dat je in aanraking volledig jezelf kunt zijn, dat het helemaal ok is als jij aangeeft dat je iets niet wilt en dat, als je dat doet, het niet het einde hoeft te betekenen van wat er dan ook is tussen jou en de ander. Als intimiteit er mag zijn om de verbinding te maken, dan is er altijd een manier te vinden waarop het wel kan.

Aangeven wat je fijn vind of de invulling van de massage aan de masseur overlaten?

Ik heb zelf een duidelijke methode in hoe ik massages geef. Daar kan ik tot op zekere hoogte vanaf stappen als in het voorgesprek blijkt dat iemand een specifieke (niet seksuele!) vraag heeft, maar mijn manier van masseren is wel mijn ‘manier’. Probeer niet te veel vragen neer te leggen over hoe je de massage wil ontvangen. Een massage ontvangen gaat over vertrouwen leren voelen en je overgeven aan de aanraking van een ander. Als de massage niet fijn voelt, dan heb je misschien gewoon niet de goeie match qua masseur gevonden. Ga dan op zoek naar iemand anders.

Kleding aanlaten?

Je kunt altijd vragen of je een deel van je kleding kunt aanhouden. Als het op een later moment veilig genoeg voelt om meer uit te doen, dan kun je dat altijd nog doen. Als je die gelegenheid niet krijgt terwijl dat voor jou beter voelt zou mijn advies zijn: weggaan! De massage is volledig voor jou en dus mag jij aangeven wat je grenzen zijn.

Hoe voel je je eigen grenzen?

Als stelregel over waar mijn eigen grenzen liggen hanteer ik nog steeds de methode die ik van Wendy Doeleman (van Bliss your Body, mijn leerschool als het gaat om tantra) heb geleerd: als je één keer iets denkt, over wat je niet fijn vindt, of wat er in je opkomt, dan kun je die gedachte gewoon laten gaan. Maar als die gedachte bij je blijft terugkomen, spreek ‘m dan uit. Denk daar niet te lang over na. Als je iets niet zegt omdat je bang bent om de ander te kwetsen bedenk je dan dat jij degene bent die hier ligt en dat de masseur volledig in dienst van jou is.  Voorbeelden zijn: ik moet opeens aan een familielid denken, of aan een goeie vriend of vriendin van vroeger, als je mijn handen aanraakt dan voel ik veel verdriet, ik voel een steek in mijn buik of ik ervaar duizeligheid. Het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook zomaar wel veel verschil maken om dat alleen al uit te kunnen spreken en te delen.

Gesprek achteraf

Door uit de woorden te blijven (en dus uit je hoofd) is het makkelijker om te voelen wat er in je lijf gebeurt. Toch kan er echt heel veel loskomen tijdens een massage. Het gesprek achteraf is om het te hebben over wat het voor jou betekent om echt de verbinding te voelen met iemand, om je energie te voelen stromen en te genieten van je eigen lijf en van de aanwezigheid van iemand anders, in een setting die niets met seks te maken hoeft te hebben.

Tot slot:

Wees je altijd bewust van wat je doet als je een massage geeft. En geef de massage altijd omdat je iemand anders wilt helpen om meer te ontspannen. Als je het doet omdat je zelf iets nodig hebt, ga dan naar een professionele tantramasseur. Als je naar aanleiding van deze ‘how to’, meer wil weten over hoe je iemand een tantramassage en dus vertrouwen geeft, dan mag je me altijd een mailtje sturen of bellen. Als je zelf een keer een tantramassage wilt ontvangen; ik geef die niet meer zelf, maar heb wel een groot netwerk van mannen en vrouwen die dat wel doen. Neem daarvoor even contact met me op.

 

Hoe geef ik een tantramassage