Ik blog nu een jaartje, en in dat jaar ben ik zelf vaak tegen dingen aangelopen. Graag deel ik mijn ervaring met je in de vorm van deze bloggen tips om je verder op weg te helpen met het schrijven van jouw eerste blog!

Wat is je onderwerp in grote lijnen?
Wil je graag met een blog beginnen, maar weet je niet zo goed waar je het over wilt hebben? Maak eerst een keuze over de grote lijnen van je blog. Je kunt over van alles en nog wat bloggen. De focus van mijn hulp ligt op de combinatie van persoonlijk en werk en wat je daarin tegenkomt. Maar je kunt over zoveel dingen een blog schrijven: je kinderen, een vakantieverslag, je kunt een boek schrijven door elke keer een bladzijde te schrijven. Mogelijkheden genoeg.

Persoonlijk en respectvol
Maak je blog persoonlijk en blijf respectvol en positief als je het over andere mensen hebt. Dat vind ik de twee belangrijkste zaken bij bloggen. Door je blog over jou te laten gaan geef je mensen echt een kijkje in de keuken over hoe jij denkt en hoe je in elkaar zit. Als je iets over iemand anders wilt zeggen, doe dat dan op een positieve manier en doe dit altijd anoniem (tenzij je dat met die ander hebt overlegd.) Je kunt je prima uitlaten over dingen die jij anders zou willen doen, maar kom dan met alternatieven in plaats van alleen maar te vertellen dat je hete er niet mee eens bent.

Laat meer mensen je blog lezen
Je kunt je blog op vele plekken en op vele manieren delen. Linkedin pulse vind ik een hele mooie methode, vooral omdat je blogs dan gelijk in je Linkedin profiel te zien zijn. Daarnaast kun je je blogs delen via alle social media. Dit kun je doen door de link te kopiëren of met de deelknoppen op je website. Ik geef er de voorkeur aan om blogs te delen door de link te kopiëren, omdat je dan wat meer invloed hebt over hoe je post eruit komt te zien.

Categorieën
Geef je blogs categorieën mee, zo kun je je blog per onderwerp vindbaar maken op je website. Als je met wordpress blogt dan kun je ook een widget toevoegen (als die al niet automatisch op je website staat) waarin al je onderwerpen komen te staan, zodat je lezers op onderwerp kunnen gaan lezen.

Altijd een plaatje toevoegen!
Voeg een plaatje toe aan je blog! Liefst een die direct een indruk geeft over waar je blog over gaat. Een plaatje verteld meer dan woorden kunnen in een korte tijd. Ook verhoogt een plaatje de attentiewaarde van je blog als je deze gaat delen via Linkedin Pulse of via ander social media.

Waarover kan ik bloggen?
Je kunt over van alles bloggen, maar toch valt het niet mee om altijd een onderwerp te verzinnen. Maak een overzichtje van onderwerpen die je in de loop der tijd te binnen schieten als blogonderwerp. Zo heb je altijd een reservelijstje bij de hand als je echt geen idee hebt waarover je het deze keer wilt hebben. Ter inspiratie geef ik je graag een aantal voorbeelden waarover je kunt bloggen:

– Hou eens een lijstje bij van alles wat je opvalt op tv of social media. Waarom raakt dat je zo en wat zegt dat over jou? Zie je verband tussen de verschillende items of helemaal niet. Wat zegt het onderwerp over hoe jij met werk omgaat, met anderen of met jezelf?

– Wat is je bijgebleven uit het verleden? Waar denk je met een grote glimlach aan terug en waar denk je liever niet meer aan? Heb je daar iets van geleerd, hoe zou je het nu doen. Waarom zijn die herinneringen zo belangrijk voor je?

– Met wat voor vragen loop je rond? Er zijn ongetwijfeld mensen die met dezelfde vraag als jij rondlopen. Bloggen is een mooie gelegenheid om je vraag te delen zodat jullie elkaar verder kunnen helpen.

– Lijstjes met tips vanuit jouw kennis en expertise zijn een erg mooie manier om mensen een stukje verder te helpen en tegelijkertijd jouw expertise op dat gebied onder de aandacht te brengen.

– Waar wil je heen, wat zijn je dromen en hoe denk je daar te komen? Heb je daar al een duidelijk beeld over? Net als een website bouwen is bloggen ook een prima manier om focus in je boodschap aan te brengen. Een soort dagdromen, maar dan concreet. Annemieke Nijdam is een van de eerste mensen die ik mocht helpen om een blog te starten. Zij heeft haar droom beschreven en hoe ze daar een begin van gemaakt heeft door de Kilimanjaro te beklimmen. Haar blog is www.onherway.nl. Een uitstekend voorbeeld van gewoon ergens beginnen om je dromen achterna te gaan.

– Laat zien wat je kunt! Een aantal maanden geleden las ik een stukje van Judith Roeleveld van Junicum. Zij gaf een uitstekend voorbeeld hiervan door een tekst van de gemeente Baarn te herschrijven. Een prima manier om te laten zien wat voor kennis je in huis hebt en hoe je daar iemand anders mee kunt helpen.

– Wat zijn jouw hobby’s en wat zegt dat over de manier waarop jij je werk doet, wat voor werknemer je bent of wat voor ondernemer? Ik heb een keer een blog geschreven over dansen, wat dat zegt over hoe ik met mensen wil omgaan, wat ik er lastig aan vind en wat het belang van non verbale communicatie is om samen iets te kunnen bereiken.

– Waarom doe je wat je doet? Dat is voor jou misschien wel volkomen duidelijk, maar voor anderen misschien wel helemaal niet. Als voorbeeld: als ik nog voldoende brood in huis heb dan zal ik de komende dagen waarschijnlijk niet naar de winkel gaan daarvoor. Dat wil echter niet zeggen dat ik dan niet zou willen weten hoe de bakker bij mij zijn brood bakt en hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn brood zo lekker te krijgen. Als ik daarover iets gezien heb weet ik wel zeker dat ik daarna zeker niet meer naar een andere bakker zou gaan!

– Zoals met alle nieuwe dingen: alle begin is lastig. Je kunt ook een blog beginnen met ‘ik weet niet waar ik over moet schrijven’. Ik ben ervan overtuigd dat het op een gegeven moment wel ergens over gaat en dat je iets te binnen schiet. Blijf je blog ook niet elke keer verbeteren, maar durf ‘m ook te posten! Als je er echt heel erg onzeker over bent, kun je ‘m altijd eerst nog even laten lezen voordat je hem publiceert.

Ik geef geregeld workshops waarin ik je op weg help met je eigen blog. Check de data of laat je mailgegevens achter onderaan deze pagina, dan stuur ik je de maandelijkse agenda en blijf je ook gelijk op de hoogte van mijn blogs.

bloggen tips